Yemek borusunun altındaki mide geçiş kapısının doğru çalışmaması sonucu ortaya çıkan reflü; midenin yavaş boşalması ve mide çıkışında daralma gibi problemleri de beraberinde getirebilir. Ülkemizde her 5 kişiden birinde görülen reflü, basit bir mide problemi gibi görünse de gerekli tedbirler alınmadığında akciğerlere kadar vücutta ciddi hasarlar bırakabilir. İşte, reflüye iyi gelen yiyecekler ve reflüsü olanların yememesi gerekenler!
REFLÜ HASTALIĞININ BESLENME ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ
Reflü, günlük yaşam kalitesini ciddi şekilde etkileyen bir hastalıktır. Yanlış beslenme alışkanlıkları, aşırı kilo, dar ve sıkı kıyafetler, bazı ilaçlar reflüyü tetikleyebilir veya ortaya çıkarabilir. Bu nedenle, reflü hastalarının beslenmelerini bu duruma uygun şekilde düzenlemeleri gerekmektedir.
REFLÜSÜ OLANLARIN YEMEMESİ GEREKEN YİYECEKLER
Aşırı yağlı, kızartılmış ve kavrulmuş yiyecekler, sakatatlar, pastırma, sucuk, sosis gibi gıdalar.
Kereviz, lahana, karnabahar, mandalina, greyfurt, limon, portakal ve kayısı gibi bazı sebze ve meyveler hassasiyeti artırabilir.
Kuru baklagiller (nohut, mercimek, kuru fasulye) kontrollü tüketilmelidir.
Kahve, çay, asitli içecekler ve çikolata.
Acılı baharatlar, turşu, sirke, soğan, sarımsak, limon tuzu ve et suyu içeren gıdalar.
REFLÜ HASTALARINA UYGUN YİYECEKLER
Az yağlı, az baharatlı yiyecekler.
Yulaf ezmesi, patates ve brokoli gibi yüksek lif içeren yiyecekler.
Muz, kavun, karnabahar ve fındık gibi alkali besinler.
Su içeriği yüksek sebze ve meyveler.
Zencefil.
Yağsız protein kaynakları.
REFLÜSÜ OLANLAR NELERE DİKKAT ETMELİ?
Yüksek protein, düşük yağ içeriği olan bir diyet uygulayın.
Alt özofagus sfinkter basıncını düşürdüğü için sigaradan uzak durun.
Koyu çay, kahve, çikolata, sarımsak, soğan ve nane gibi besinlerden kaçının.
Az az ve sık sık beslenmeye özen gösterin, bir anda fazla yemek yemekten ve uzun süre aç kalmaktan kaçının.
Yemek yerken sıvı alımını azaltın, sıvıyı öğün aralarına taşıyın.
Çok sıcak veya çok soğuk yiyeceklerden kaçının.
Kaymak, krema, mayonez, tereyağı ve margarin gibi yağlı yiyeceklerden uzak durun.
Acı baharatlar, karbonatlı içecekler, domates, turunçgiller, alkol ve kafein içeren yiyecekleri minimumda tutun.
Yemeklerden sonra en az 2-3 saat boyunca uzanmayın veya yatmayın.
Yatağın başucunu 15 cm kadar yükselterek uyuyabilirsiniz.
Dar kemerler veya beli sıkan kıyafetlerden kaçının.
Sakız çiğnemek, yutulan hava nedeniyle reflüyü artırabilir, ancak salya üretimini artırarak olumlu etkisi de olabilir; bu nedenle kendinizi gözlemleyin.
Reflü hastaları için beslenme, hastalığın kontrol altına alınmasında önemli bir rol oynar. Doğru yiyecekleri seçmek ve uygun beslenme alışkanlıkları geliştirmek, reflü semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilir.
REFLÜYE NE İYİ GELİR?
Midenin asidik yapısından kaynaklanan reflüye iyi gelen yiyeceklerin en başında lifli gıdalar gelir. Lifli gıdaların dışında ise reflüye iyi gelen yiyecekleri aşağıda sizler için sıraladık!
Lifli gıdalar
Elma
Muz
Brokoli
Zencefil
Salatalık
Papatya çayı
Kantaron yağı
Peynir
Yulaf ezmesi, kuskus ve esmer pirinç gibi tam tahıllı ürünler
Tatlı patates, havuç ve pancar gibi köklü sebzeler
Kuşkonmaz, brokoli ve taze fasulye gibi yeşil sebzeler
NOT: Herhangi bir mide şikayetiniz varsa, evde alacağınız kendi önlemlerinizin dışında mutlaka uzman bir hekime başvurmanız gerekmektedir.